Reklam
AYŞE ŞAHİNOĞLU

AYŞE ŞAHİNOĞLU

Serbest Köşe
[email protected]

DUA, İNSANA DEĞER KATAR

21 Ocak 2023 - 00:58

DUA, İNSANA DEĞER KATAR

De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin! Siz O’nun dinini yalan saydığınız için azap yakanızı bırakmayacak!”(Furkan/77)

Rabbimizin Ayette buyurduğu gibi Dua,insana değer katar. Peki bizler nasıl dua edeceğimizi biliyor muyuz? Ya kıldığımız namazların hemen ardından ellerimizi açıp acele acele bir iki kelime edip hemen kalkıyoruz ya da duaya direkt istemekle başlıyoruz bunu yaparken de bencilce davranıyoruz. Biz kelimesini kullanmak yerine bencillik ifade eden ben kelimesini kullanıyoruz. Unuttuğumuz ya da bilmediğimiz başka bir şeyden de basetmek istiyorum. O da şu ki teşbih olmasın bir örnekle açıklamak  istedim. Bizler bir arkadaşımızdan, dostumuzdan, komşumuzdan ya da akrabamızdan bir şey isteyeceğimiz zaman önce onu övmekle başlıyoruz işe. Daha sonra da isteyeceğimiz şeyi güzel bir dille istiyoruz değil mi? İşte Fatiha Süresi de bize çok güzel bir dua örneğidir. Yüce Rabbimiz burada  nasıl dua edeceğimizi gösteriyor. Fatiha 7ayettir.
Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi ayeti ve yüce Kur'an'ı verdik.”  (Hicr/87)
Fatiha süresinin ilk 4ayeti Allah'a övgüdür, son 3 ayeti ise duadır.Allah'ın bize bildirmek istediği , "dua etmeye beni övmekle başlayın. "

Tekrarlanan 7 ayet, Fatiha Suresi’dir. Fatiha Suresi başındaki besmele ile birlikte 7 ayettir.Bu Ayet-i Kerime’den anlıyoruz ki; Fatiha Suresi dünya ve içindekilerden daha değerlidir.

Dua edeceğimiz gibi bol bol dua da alalım. Nasıl mı? Ufak bir iyilik yaparak, ufak bir sadaka vererek, tebessüm ederek, bir yüreğe dokunarak,insanları dinleyerek. Vs. Bunlar gibi her şey olabilir. Ufak gibi görünür a bilemezsin ki Allah bununla ne kapılar açar.

Kur’an-ı Kerim bize birçok yerinde nasıl dua edeceğimize dair çok güzel örnekler sunar.

(Allah’ım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil. (Fâtiha suresi 5-7. ayetler)

"Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin. Şüphesiz O, haddi aşanları sevmez."(Araf/55)

"Kullarım beni sana soracak olursa, muhakkak ki ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse, onlar da benim çağrıma cevap versinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulsunlar."(Bakara/186)

"Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar, bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin."(Bakara/128)

"Rabbimiz! Bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize katından bir rahmet bahşet. Şüphesiz sen çok bahşedensin.”
(Al-i İmran/8)

"Başarım ancak Allah’ın yardımı iledir. Ben yalnızca O’na dayandım ve ancak O’na döneceğim”(Hud/88)

Kur'an-ı Kerim'den bir kaç dua örneği paylaştım.
Rabbim hakkıyla dua edenlerden ve dua alanlardan eylesin inşallah. Amin

 Ayşe ŞAHİN


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum