Reklam
AYŞE ŞAHİNOĞLU

AYŞE ŞAHİNOĞLU

Serbest Köşe
[email protected]

Sosyal medyayı ne kadar bilinçli kullanıyoruz?

08 Ekim 2021 - 13:13

 


Sosyal medyayı kullanıyor muyuz? Ya da şöyle sorayım ne kadar  bilinçli kullanıyoruz?
 
Çağımızın belki de en güzel ama bir o kadar da  sorun teşkil eden en önemli sorunlardan biri olan sosyal medya.
Ebeveynler, gençler ve çocuklar ne kadar zaman ayırıyor, bu ayırdıkları zamanı doğru bilgi elde etmek için mi harcıyorlar yoksa harcanan zaman tamamen kayıp mı? Bu kayıpla beraber beynimiz bir de olumsuz düşünceler mi yüklüyor? Gelin bir bakalım.
Birebir şahit olduğum durumları yazacağım ve açık konuşacağım.Evet başlayalım.
 Bir anne, henüz 1yaşını bile doldurmamış bebeğini sırf sussun diye saatlerce youtube kanalında sırası ile oyunlar, müzikler ve bunlar arasında sürekli ekrana yansıyan reklamları izletmeye maruz bırakıyor.
  Gelelim 4 yaş ile 10 yaş arası çocuğu olan annelere.Çocukların eline verilmiş son model telefon, tablet ,bilgisayar ve sınırsız internet çocukların nasıl kanallara girdiklerinden habersiz ya komşuya çaya gitmiştir ya  yan odada sosyal medyada paylaşım yapmakta ya da çarşı pazarda alışverişte. Çocuk nerede ? Sorusuna " O, oyun oynuyor.? Yani bu kadar mı peki? Bence değil. Oyunla başlar ve ekrana gelen şu link bu link o reklam  derken bir de bakar ki ordan oraya hiç bilmediği sayfalarda. Demem o ki oyun deyip geçmemek lazım.
 
Gelelim 11yaş ile 25yaş aralığı gençlere.
Şimdilerde tik tok denilen  illet sarmış gençlerimizi.Emin olun ki ne yaptıklarının, söyledikleri sözlerin kendileri bile farkında değil. Neden mi? Çünkü tamamen fenomen olma çabasında oldukları için yapayım da olayım da nasıl olursa olsun düşüncesindeler. Çocukları ile beraber video çekip tüm dünyaya sergileyen anne babalar ise onları bu yola kendi elleri ile itiyor sonra Allah korusun bir şey olunca da ah vah edip ağlamalar. Halbuki buna sebep sizsiniz kimse değil ve kimseyi suçlamaya da hakkınız yok.
   Benim kızım hiç evden çıkmaz diyen anneler, önceki yıllar olsaydı ne kadar da efendi kızlar bak evden bile çıkmıyorlar denilerek takdir edilir  evet ama bu çağda evden çıkmayan kız ya da erkek neden çıkmaz peki? Hiç düşündük mü? Hiç mi arkadaşı yok ya da hiç mi bir yeri bilmiyor? Yok ondan değil çünkü artık arkadaş da çevre de anne baba da aile de kısacası her şey olmuş internet, sosyal medya.Dışarıya ihtiyaç kalmamış ki çıksın.Onun tüm sosyal ortamı sosyal medya olmuş çok da sosyal olmuş tabi.Sosyal medyadan gönderilen bir tanışma mesajı bile aylarca yıllarca hiç görmeden bağımlılık yaptırabilir insana . O yüzden bilinçli anne bilinçli evlat yetiştirir. Annelere fazlası ile iş düşüyor bu konuda .
Çocukları gençleri anlattık da peki ya anne babalar? Onların hiç mi suçu yok onlar hiç mi sosyal medya kullanmıyor?

Çocuklarının her adımını paylaşan özellikle anneler,yapmayın bunu diyorum.
 Peki bizler ne yapmalıyız da çocuklarımızı gençlerimizi şu sosyal medya denilen ortamlardan uzaklaştırmalıyız.Onların başka işlerle meşgul olmasını sağlayabiliriz mesela  gitar resim ebru spor  vs.bir çok alana yönlendirip onların gelişimini bu yönde sağlamalıyız. Çünkü bir uğraşı olmalı.Onlardan zamanı olmamalı sosyal medya ile uğraşmaya.Ama boş insanın yapacağı tek şey başkalarının hayatlarını merak edip araştırmak.

Bizler bilinçli olmalıyız ki bilinci evlat yetiştirelim..
        
Ayşe ŞAHİNOĞLU

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum