Reklam

Güldemir: İnsan Emeği Devlet Eliyle Zarara Uğratılmamalıdır

Güldemir: İnsan Emeği Devlet Eliyle Zarara Uğratılmamalıdır

Güldemir: İnsan Emeği Devlet Eliyle Zarara Uğratılmamalıdır
26 Aralık 2020 - 22:15

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Milli Piyangonun devlet eliyle oynatılan bir kumar olduğuna dikkati çekerek “şans oyunları ile kimsenin emeği devlet eliyle zarara uğratılmamalıdır” dedi.

 

 

Yılbaşının yaklaşması ile Milli Piyango yine tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Kumar’ın ve şans oyunlarının bir emek sonucu elde edilmeyen kazançlar olduğundan dolayı hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Ceza Kanunu ve Kabahatler kanununda yasaklandığını belirterek “Kazanç amacıyla icra edilen ve kar elde etmesi veya zarara girmesi tamamen şansa, talihe bağlı oyunlar Ceza Kanunu’nda kumar olarak kabul ediliyor. Yani kumar, insan iradesinin, emeğinin, çalışmanın, alın terinin rolünün olmadığı, sonucunun sadece şansa, talihe bağlı olduğu bir eylem. Dolayısıyla hukuken suç kabul edilmesinin, ahlaken de doğru kabul edilmemesinin temel esprisi de bir emek sonucu olmamasıdır. Devlet eliyle yasal düzenleme ile kumar kapsamından çıkarılan şans oyunlarının da aslında kumardan hiçbir farkı yoktur. Çünkü bunlarda şans üzerine kurulu ve insan emeğinin zarara uğratıldığı oyunlardır. Dolayısıyla ne devlet eliyle ne de devlet kontrolünde kumar oynatılmasına izin verilmemeli şans oyunlarıyla insanların emeğinin zarar görmesi önlenmelidir” dedi.


Güldemir, devletin sosyal devlet anlayışı gereği vatandaşını korumakla mükellef olduğunu hatırlatarak “Oysa her yıl başında üstelik de “milli” adı altında piyango çekilişleri hepimizin gözü önünde yapılıyor insanlar açıkça kumara teşvik ediliyor. Oysa yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim Maide Süresi’de “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar, kısmet çekilen zarlar hep şeytan işi bir pisliktir. Bundan uzak durunuz ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza kin ve düşmanlık tohumu ekmek istiyor.” Deniliyor. İnsanların umudunu sömüren, , kısa yoldan alın teri olmadan, bir emek vermeden, çaba harcamadan ve katkı sunmadan elde ettikleri kazanç devlet eliyle teşvik ediliyor. Bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir” ifadelerine yer verdi. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum